V prešovskom DJZ oslavovali 10. výročie uvedenia Na skle maľované

20.11.2003 Celý región

Predstavenie divadelnej hry Na skle maľované uviedli večer 19. novembra v prešovskom Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v 338. repríze a presne na deň 10. výroč...
Predstavenie divadelnej hry Na skle maľované uviedli večer 19. novembra v prešovskom Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v 338. repríze a presne na deň 10. výročia jeho premiéry. Medzi divákmi nechýbala Katarzyna Gärtnerová, ktorá napísala texty piesní v poľskom origináli. Ohlásená a potvrdená účasť autora predlohy Ernesta Brylla z Varšavy sa napokon nekonala.

Pocit šťastia z jubilejnej skutočnosti vyjadril režisér inscenácie Milan Antol. Naznačil totiž, že inscenácia vznikala \"ako z núdze cnosť\". Jubilejné fakty označil za \"raritu v profesionálnom divadle na východnom Slovensku\". Podľa neho \"úprimnosť rozprávania príbehu o Jánošíkovi\" je najdôležitejší moment prečo diváci chodia na toto predstavenie už desať rokov. Videli ho aj v Slovinsku, Macedónsku, Česku a Poľsku.
Z pôvodného premiérového činoherného kolektívu DJZ absolvovala všetky reprízy jediná Ľudmila Dutková, stvárňujúca postavu anjela. Celé predstavenie je verné inscenačným postupom ľudového divadla, je v ňom napr. len desať svetelných zmien. Kritici ho označili za udalosť sezóny 1993/1994.
Brylla (nar. 1935) pozývali podľa informácií Antola niekoľkokrát do Prešova, napr. na 200. , resp. 300. reprízu, ani raz však nemohol prísť. Nepodarilo sa mu to ani teraz. Bryll sa stal zrejme najúspešnejším dramatikom hraným slovenskými divadlami, keďže Na skle maľované v Slovenskom národnom divadle malo okolo 650 repríz a prešovská podoba má 338 pokračovaní a nechystá sa na derniéru. Antol priznal, že ho pripravil aj v istej konfrontácii s režijným prístupom svojho učiteľa z Vysokej školy múzických umení v Bratislave Karola L. Zachara, ktorý režíroval bratislavskú \"verziu\" Na skle maľované.

(jj)
 

Vyberte región